5 vidikov, kako gibanje vpliva na razvoj otroka

“Če opazujete otroka, postane očitno, da razvoj njegovega uma poteka preko njegovih gibov.”

– Maria Montessori

Kako vse zadostno gibanje vpliva na optimalen razvoj otroka, njegove motorike, mišljenja in povezovanja z okolico in vrstniki? Ste kdaj opazovali svoje otroke pri brezskrbni igri, ko pozabijo na čas, ko vključijo celotno telo, ko se premikajo na načine, na katere smo mi starejši že davno pozabili? Kot bi hoteli povedati: “Več ko lahko raziskujem s svojim telesom, več vem in več ko vem, več lahko raziskujem.”

Gibanje otrok v naravi za dobro počutje

Najbolj pomembno tu je, kakšen zgled sami postavimo našim malčkom. Če bomo mi vztrajno in z veseljem hodili v naravo skupaj z otroci, v katerem koli vremenu in v različnih situacijah, bodo tudi naši otroci gibanje na prostem vzeli kot nekaj naravnega, za dobro počutje nujnega in avanturističnega! Koliko voda, dreves, skal in rastlinja je za raziskati! Da o živalicah ne govorimo! V naravi res nikoli ne zmanjka priložnosti za opazovanje, učenje in za otroke še kako pomembno: gibanje. Naj zvečer zadovoljni in nasmejani ugasnejo v spanec.

miniles jure straus
Otroci naj se za zdrav razvoj čim več gibajo na svežem zraku!

Gibanje otrok v objemu otroške sobice za razvoj motorike

Včasih se seveda zgodi, da je vreme vendarle preveč ekstremno, temperature prenizke ali previsoke ali pa se zgodi kakšna bolezen znotraj družine in smo več dni ujeti med štirimi stenami. Takrat pridejo prav vsi pripomočki, igrala, rekviziti in ostalo, kar imamo doma za “nujne” primere. No, pa tudi najmlajši otročki, so prva leta veliko doma. Zato smo razvili naš Piklerjev trikotnik in to v dveh velikostih, Mini Piklerjev trikotnik in klasičen Piklerjev trikotnik, tako da lahko malčki vadijo različne prijeme, plezanje in preprijemanje kar doma. Je res zlata vreden pripomoček, ki ga lahko uporabljamo kar do šest let in se v celoti drži filozofije Montessori pedagogike. Ne pozabite, gibanje je pomembno tudi za mentalni razvojni napredek, saj sta tesno prepletena, zato naj imajo otroci možnost raznolikega gibanja v vseh svojih okoljih.

piklerjev trikotnik miniles
Gibanje otrok je tudi doma zelo pomembno za normalen razvoj možganov.

Gibanje otrok skozi igro pripomore k vključevanju v družbo vrstnikov

Gibanje skozi igro in brezskrbno norenje z vrstniki je stalnica v otroškem razvoju že skozi celotno zgodovino. Ne samo, da na ta način otroci sklenejo nova prijateljstva, dobijo zaupnike in zaveznike zunaj primarne družine in se naučijo povezovanja in empatije, če to storijo skozi živahno igro, je to optimalno tudi za njihov gibalni razvoj, zaznavanje okolice in motoriko. Spomnite se torej kakšnih iger, ki tonejo v pozabo in smo se jih sami igrali na igriščih v naselju: gumitvist, zemljo krast, ravbarji in žandarji, lovljenje, skrivalnice… Ali niso to najlepši spomini, ki jih imate na svoje otroške dni? Vračanje domov ob mraku, zadovoljeni, umazani in prijetno utrujeni?

gibanje otrok v naravi
Preživite družinski čas v objemu narave, v vsakem vremenu.

Gibanje otrok krepi njihovo samozavest

Ste kdaj opazovali malčka, kako zelo ponosen je nase, ko mu uspe preplezati celotno igralo ali pa se prebije na vrh stolpa, ko pripleza na vrh hriba ali pa zmaga pri igri z vrstniki? Ali ni to nekaj najlepšega? Otroške oči kar zažarijo in v takih trenutkih gradi občutke lastne vrednosti, sposobnosti in samostojnosti! Zato je zaželeno, da se otroci gibajo čim več, v vseh okoljih, sami ali z vrstniki, družino, komer koli že. Otroci ne želijo spektakularnih izletov, vedno novih krajev, ekstremnih športov, dovolj bo že, če odprašite nogometno ali košarkarsko žogo, loparje ali smučke. Najboljše stvari so preproste stvari, tiste ki so vedno dosegljive in ne nujno drage! Če boste svoje otroke to naučili zgodaj, si bodo to zapomnili za celo življenje! In verjetno jim bo zato veliko lažje, znali bodo ceniti tudi majhne trenutke.

Za kakovostno igro ne potrebujete veliko. Kje so že vse žoge?

Gibanje otrok izboljšuje njihove delovne navade

Otroci se skozi igro naučijo veliko stvari, med njimi je tudi strateško razmišljanje, ki prav pride na domala vseh področjih življenja. Predvidevanje, kdaj in kako se bodo stvari odvile je nujno, pa tudi same aktivnosti, ki jih otrok obiskuje. Ali pa že samo jasno odmerjen čas za prosto igro, ki otroku pomaga, da si v dnevu razmeji čas za delo, šolo in obveznosti, ter čas zase, za šport, gibanje, igro, odkrivanje okolice, brezskrbnost. In prav to ravnotežje je tisto, ki ga zasledujemo celo življenje. Slednje ni samo delo ali samo igra, izjemno važno je, da je obojega dovolj. Pokažimo to otrokom že zgodaj.

Namesto številnih vodenih popoldanskih aktivnosti naj ima otrok rezerviran tudi čas za prosto igro in raziskovanje.

Da sta telo in um povezana veliko bolj, kot smo morda domnevali tisočletja, postaja kristalno jasno. Mnogi znanstveniki ta pojav označujejo kot utelešeno spoznanje: ideja, da um ni le povezan s telesom, ampak da telo vpliva na um. Osupljivo je, da je Maria Montessori govorila o potrebi po gibanju in sprejela to filozofijo pred 150 leti. Gibanje je nasploh zelo poudarjeno v filozofiji Marie Montessori, ki je vztrajno ponavljala, kako pomembno je, da so otroci pri raziskovanju okolice čim bolj samostojni. Zato naj se vaši otroci čim več gibajo, v vseh okoliščinah, v vsakem vremenu!