6 najboljših načinov uporabe Piklerjevega trikotnika

Piklerjev trikotnik je otroško plezalo, ki ga otroci lahko uporabljajo od 6. meseca dalje, uporaben pa je vsaj šest let, skoraj do odhoda v šolo. Ko ni v uporabi se ga lahko zloži, v večini primerov pa postane kar reden inventar doma, razstavljen v dnevni sobi ali v otroški sobici, saj ga otroci naravnost obožujejo! Načinov uporabe Piklerjevega trikotnika je zares ogromno, najboljših šest bomo opisali v nadaljevanju članka. Izpostavili pa smo le najpogostejše rabe Piklerjevega trikotnika, če pa bi vprašali naše otroke, bi jih sigurno izpostavili še veliko več! A preden preidemo na uporabo, še nekaj zanimivosti o Piklerjevem trikotniku.

Kaj so glavne prednosti Piklerjevega trikotnika?

Plezalo Piklerjev trikotnik otrokom omogoča, da že zgodaj osvojijo osnovne motorične prvine, kot je prijemanje, vstajanje, plazenje in plezanje. Uporablja se ga lahko tam do petega ali celo šestega leta starosti, saj je možnosti uporabe zares ogromno. Zaradi tega je leseno plezalo Piklerjev trikotnik tudi odličen nakup za vse večje družine, ki imajo med otroci razmeroma majhno razliko. Medtem ko eden od otrok pleza po zadnji strani, se večji že spušča po deski ali pa spodaj parkira svoje avtomobilčke. Pustite jih same s Piklerjem, pa boste videli, česa vse se spomnijo!

In ker želimo le najboljše za vaše otroke, vam ponujamo kodo “Nace” za 40% popust na skoraj vse! Popust ne velja na izdelke v akciji, jedilne mize in komplete.

Piklerjev trikotnik je uporaben že pri dojenčkih

Najmlajši otroci na primer, Piklerjev trikotnik uporabljajo tako, da se igrajo pod njim. Na zgornjo notranjo stran starši lahko namestimo vrtiljak ali »mobile«, kakšne pisane obeske, kontrastne slike ali pa kaj drugega, kar pritegne pogled dojenčkov. Številni otroci ob Piklerju prvič shodijo in naredijo prve drobne korake, saj nudi stabilno oporo in varno okolje, za začetek gibanja. Ko so malo večji in se iz dojenčkov prelevijo v živahne malčke, uporabljajo Piklerjev trikotnik tako, da se oprimejo palic in se, ko so pripravljeni, samostojno potegnejo navzgor, ko so še malo večji pa že samostojno plezajo in se spuščajo po deski.

Že pri dojenčkih najdemo številne načine za zabavo in igro s Piklerjevim trikotnikom.

Piklerjev trikotnik kot odličen trening za malčka

Večji malčki lahko po Piklerjevem trikotniku že plezajo z obeh strani, desko uporabijo kot tobogan, si z deko naredijo zavetje ali skrivališče, Piklerjev trikotnik uporabijo kot šotor, skrivni bunker in še na tisoče podobnih možnosti je, ki se jih lahko spomni le otroška glavica. Otroci z uporabo Piklerjevega trikotnika krepijo različne mišice v telesu, hkrati pa razvijajo svojo domišljijo. S Piklerjevega trikotnika lahko tudi skačejo, se drsajo navzdol, se skrivajo… in skupaj z njihovim razvojom se razvija tudi njihova igra!

Različni načini uporabe Piklerjevega trikotnika

V nadaljevanju izpostavljamo nekaj primerov uporabe Piklerjevega trikotnika kot pripomočka pri razvoju otrokove igre, motorike, domišljije in treniranja različnih mišičnih skupin. Kot rečeno, je možnosti nešteto, izpostavljamo pa nekaj najbolj priljubljenih načinov uporabe Piklerjevega trikotnika med otroci.

Piklerjev trikotnik kot plezalo

Najbolj očitno seveda lahko uporabljate Piklerjev trikotnik kot plezalo, po katerem se otrok vzpenja z rokicami in nogicami, skrbno izbira oprijem in korak in tako vadi osnovno motoriko, Ko pride do vrha, gre lahko ritensko nazaj ali pa prepleza vrh in se spusti na tla po drugi strani, ko je že malo večji in spretnejši. To pa je pri uporabi Piklerjevega trikotnika zelo hitro, saj pozitivno vpliva na razvoj motoričnih in gibalnih sposobnosti otrok! Je lastno zasebno otroško igrišče v toplem objemu doma! Kar je sploh v hladnejših mesecih ogromna prednost!

Piklerjev trikotnik je odlično plezalo.

Piklerjev trikotnik kot šotor ali gnezdece za branje

Piklerjev trikotnik je lahko tudi udobno zatočišče, bunker ali trdnjava. Z malo otroške domišljije se lahko pretvori v vohunsko skrivališče, kraj za testiranje novih lučk ali pa služi kot prijeten kotiček za branje, če spodaj podložimo blazine in odejo. Piklerjev trikotnik tako postane čisto pravi otroški sotor. In če kaj vemo, je to, da otroci naravnost obožujejo šotore! Ko si majhen se ti vendar vse v okolici zdi tako veliko, v objemu šotora pa se počutiš varno, zaščiteno pa tudi malo navihano in skrivnostno! Šotori so zakon!

S pomočjo dekice postane Piklerjev trikotnik super otroško skrivališče.

Piklerjev trikotnik kot stojalo za oblačila

Vse deklice bodo verjetno hitro ugotovile, da lahko na Piklerjevem trikotniku razstavijo garderobo svojih punčk in tako lažje izberejo, kaj jim nadeti. Navsezadnje pa na trikotnik lahko obesijo tisto, kar bodo same oblekle naslednji dan ali pa jim deska služi kot modna pista za barbike. Veliko deklic in dečkov pa se igra s svojim mini pralnim strojem in Piklerjev trikotnik uporabijo kot čisto svojo stojalo za obešanje perila. Tako se učijo praktičnih nalog, ki jih bodo spremljale celo odraslo življenje. Živela samostojnost!

Piklerjev trikotnik kot tobogan

S Piklerjevem trikotniku prejmete tudi desko, ki na eni strani omogoča, da otroci po njej plezajo, saj ima lesene prečne deske, druga stran pa je ravna in se pod pravim naklonom otroci po njej lahko spuščajo tako, kot po čisto pravem toboganu! In to v svoji sobici! Noro! Kot že omenjeno, pa otroci po toboganu ne spuščajo le sebe, včasih postanejo glavni akter vratolomnih spustov tudi plišasti medvedki, avtomobilčki, lutke, barbike in podobno.

Piklerjev trikotnik kot zabaven tobogan za spuščanje.

Piklerjev trikotnik kot dirkališče za avtomobilčke

Če bodo punce odkrile desko kot sprehajališče in modni bulevar za svoje lutke, bodo fantje hitro pogruntali, kako zabavno je po deski Piklerjevega trikotnika spuščati avtomobilčke! Pripravite se na razburljive dirke, spektakularne manevre in razigrane urice, ko bodo malčki ugotovili, kako enostavno je Piklerjev trikotnik pretvoriti v dirkališče, skakalnico ali pa parkirišče za avtomobičke, avtobuse in tovornjake. No, pa tudi gradbišče zlahka postane Piklerjev trikotnik, zdaj ko se spomnimo na igro naših otročkov.

Piklerjev trikotnik kot lestev za doseg višjih omar

Otroci bodo hitro ugotovili, da lahko Piklerja primaknejo h kakšni stvari, ki je ne  dosežejo in jo uporabili kot improvizirano lestev. Saj pravimo, otroška domišljija ne pozna meja! Piklerjev trikotnik pa je res zelo vsestranska otroška igrača, pa tudi pomagalo, ki otrokom omogoči maksimalno samostojnost in pomoč pri vsakdanjih nalogah. Za vse, ki bi svojim otrokom radi omogočili samostojnost pri kuhanju, pranju zobkov ali drugih opravilih, pri katerih nam lahko pomagajo, pa imamo v ponudbi Pomagalčke iz različnih vrst lesa!

Piklerjev trikotnik in Montessori pedagogika

Veliko ljudi povezuje Piklerjev trikotnik z Montessori pedagogiko, predvsem zato, ker otroke spodbuja na poti samostojnosti in neodvisnosti. Miniles Piklerjev trikotnik je tudi ekološko prijazna izbira, ki spodbuja otroško domišljijo, pa še igralo brez umetnih premazov ali drugih škodljivih snovi je. To pa so vse načela, ki so steber pedagogike, ki je danes izjemno popularna in je postala tudi osnova za številne vrtce, šole in izobraževanja. Tudi Tina se je, ko sva si ustvarila družino, v principe Montessori enostavno zaljubila.

Od kot izvira beseda Piklerjev trikotnik?

Ime Pikler je igralo dobilo po madžarski pediatrinji Emmi Pikler. Skupaj z možem, ki je bil matematik, sta se ob rojstvu prvorojenca odločila, da otroku omogočita svobodo gibanja in potrpežljivo počakata na njegov razvoj, s ciljem spodbujanja zdravega optimalnega gibalnega in mentalnega razvoja. Izkušnja je Piklerjevi pomagala zgraditi njen pogled, da je treba otroka spodbujati h gibanju in igri ter da je pri ravnanju z otrokom in njegovim okoljem pomembna vsaka podrobnost. Mi se seveda ne bi mogli bolj strinjati.

Piklerjev trikotnik je dobil ime po Emmi Pikler.

Miniles Piklerjev trikotnik je iz masivnega lesa

Čar našega Miniles Piklerjevega trikotnika je tudi v tem, da ga ni treba v nobenem smislu prilagajati, ko otrok raste, saj je ogrodje trikotnika skupaj z desko osnova za vse načine, na katerega plezalo lahko uporabljamo. Ko je enkrat pri hiši, ga lahko uporabljajo cele generacije otrok ali pa zaokroži po širši družini! Kakovosten masiven slovenski les je zelo vzdržljiv in zares odporen na zob časa! Je precizno izdelan in sestavljen. Sestavljenega pa tudi že prejmete. Brez zoprnih navodil in zgubljanja živcev!

Varnost uporabe Piklerjevega trikotnika

Miniles Piklerjev trikotnik je popolnoma varen za uporabo, saj je zbrušen do popolnosti, brez grobih delov, vijakov ali česa drugega, kar bi otroka lahko oviralo pri igri ali ga zmotilo med gibanjem. Jure in Tina sta ga razvijala skupaj z njunima dvema sinovoma in ga zares dodelala do zadnje male podrobnosti. Zato Jure jamči kakovost še dolgo  po nakupu. Vsak kos izdela ročno iz slovenskega lesa, ga sam sestavi v delavnici v Kamniku in ga temeljito pregleda, preden ga odpošlje stranki. Za zaščito lesa uporablja popolnoma naraven premaz, olje Odie’s oil, ki hkrati čudovito poudari masiven les.