7 Montessori dejavnosti za malčke

Maria Montesosori je bila ena prvih strokovnjakinj v svetu pedagogike, ki je poudarjala otrokovo integriteto, potrebo po spoštovanju otroka, obravnavanju otrok kot enakovrednih odraslim in vpeljala celovit sistem vzgoje okoli te ideje. Vedno več vzgojnih ustanov širom po svetu je posvojilo njene poglede na otroštvo. Kakšne pa so najboljše aktivnosti, ki jih lahko počneš s svojim malčkom, ki so inspiracijo poiskale prav pri Marii Montessori?

Umivanje rokic

S tem, ko otroke učimo, kdaj in kako si je treba umiti rokice, pripomoremo k njihovi samostojnosti in občutku za red in rituale ter urejenost, ki jih bo spremljala v odraslo dobo. Zato ne pozabimo pravilnega postopka umivanja rok, ki ga prav gotovo učijo tudi v vrtcu, če je vaš otrok v njega vključen:

  • Roke temeljito zmočite
  • Nanesite milo
  • 20 sekund temeljito drgnite vse površine rok.
  • Izperite si roke
  • Posušite jih z brisačo
Umivanje rokic kot sestavni del življenja.

Se predmet potopi ali plava?

To je še ena tradicionalna Montessori dejavnost, ki sem jo res poenostavil za doma. Različne materiale in predmete postavimo na pladenj in pustimo malčku, da raziskuje. Starejši otroci se bodo morda osredotočili samo na n predmeti in tega temeljito preučili. Mlajši malčki se bodo šele učili, katere stvari potonejo in katere lebdijo in jih zmetali noter ogromno naenkrat. Pripravit se lahko stvari kot so: šrauf, plastična igračka, pero, kamen, školjka, lesena žlico, košček lesa, list, grah, barvica…

Skrivnostna škatla s predmeti

Preprosto dajte nekaj vsakdanjih gospodinjskih predmetov v vrečko (najbolje se obnese neprozorna vrečka iz blaga) in prosite otroka, naj vsak predmet identificira le z dotikom. To pomaga izpopolniti otrokov senzorični čut in običajno je tudi zelo zabavno. Izberete lahko najrazličnejše stvari iz svojega doma. Presenečeni boste, kako dolgo včasih traja, da človek ugotovi, za kaj gre, ko predmeta ne vidimo oziroma je postavljen izven kontekeksta.

Barvno razvrščanje stvari

Barvno razvrščanje/iskanje. Uporabite barvne karte, barvne sklede ali barvni filc in poiščite predmete okoli svojega doma, ki se ujemajo s to barvo. Če nimate barvnega kartona ali filca, lahko pobarvate papir. To lahko daste v košaro ali pladenj,ali pa se odpravite na lov za barvami in poiščete predmete, ki se barvno ujemajo. “Gremo iskat nekaj rdečih stvari”, “Poglejmo, če lahko najdemo kaj zelenega.”. To vajo se lahko greste tudi ob kopanju in iščete različne barve v kopalnici ali pa kjer koli drugje. Poskusite, zabavno je!

Pladenj z naravnimi materiali

Zberite predmete iz gozda in jih razvrstite na pladnju. Poskusite z različnimi rastlinami, storži, kamenčki, mahom…. Poglejte tudi, ali lahko najdete zanimive stvari, kot so perje, listi, stroki… Če imate povečevalno steklo, lahko dodate tudi to. Sedite z otrokom, otipajte predmete in se pogovarjajte o njih, dovolite otročkom, da se predmetov dotaknejo in raziskujejo samostojno.

Z otroci naberite različne predmete v gozdu in jih podrobno raziščite doma.

Zlaganje

Zlaganje je še ena od veščin, ki se je otrok v življenju ne bo mogel izogniti. Lahko začnete z enostavnimi cunjami, kot so podstavki za malico, male brisačke, krpe za čiščenje, prevleke za blazine… Sčasoma lahko pustimo otroku, da sam zloži svoje oprano perilo in mu pvemo kako se zlaga vsak kos oblačila. Ne boste verjeli, kako hitro se malčki priučijo novih veščin. In nič hudega, če ne bo popolno! Raje jim pustite svobodo, malo nereda v omari in pomečkane oblekice v vrtcu. Vsak teden jim bo šlo bolje!

Igranje trgovine/knjižnjice

Pretvarjajte se, da z malčkom vodite trgovino ali vzpostavite domačo knjižnjico. Igrajte igro vlog in se prepustite zabavi! Odlična vaja za resnično življenje! Uporabite izdelke, ki jih imate doma, naredite mini škatlice za piškotke, vzemite knjige s knjižne police, uredite čisto svojo majhno trgovinico. Malčki neskončno uživajo v tej igri. Menjajte vloge, kdo nakupuje in kdo prodaja, kdo zloži na police novo zalogo izdelkov itd. Vzpostavite blagajno, denar in vse potrebno, poimenujte vsak predmet posebej, naj se malčki naučijo čim več novih besed!

Igrajte se trgovino ali knjižnjico!