Maria Montessori in njeno fascinantno življenje

Maria Montessori je na prelomu prejšnjega stoletja razvila pedagoško smer, ki je hitro postala priljubljena po vsem svetu, bila v mnogo pogledih inovativna in napredna glede na duh časa in pedagoške metode, ki jih je razvila še vedno veljajo za zgled nešteto šol po vseh celinah, ki nosijo njeno ime.

Rojstvo in mladost Marie Montessori

Maria Montessori je bila rojena 31. avgusta leta 1870 v mestecu Chiaravalle v provinci Ancona v Italiji mami Renilde Stoppani in očetu Antoniu Stoppaniju. Šolala se je na fantovski šoli v Rimu, s poudarkom na znanosti in inženirstvu. Kljub nasprotovanju očeta se je odločila, da se usmeri v medicino. Njen trud in strast sta se obrestovala, saj je postala ena prvih žensk, ki je diplomirala na Univerzi v Rimu.

Maria Montessori se je rodila v manjšem mestecu v italijanski provici Ancona.

Izobrazba in ideje Marie Montessori

Kot si lahko mislite, je bilo v konservativni italijanski družbi izobraževanje v skoraj izključno moškem okolju predstavljalo za Marijo precejšen izziv. Ker je bilo njeno obiskovanje predavanj z moškimi v prisotnosti golega telesa takrat neprimerno, je morala svoje seciranje trupel opraviti sama, po urah. Montessorijeva je v prvem letniku prejela akademsko nagrado, leta 1895 pa si je zagotovila mesto bolnišnične asistentke in pridobila zgodnje klinične izkušnje. Zadnji dve leti je študirala pediatrijo in psihiatrijo ter delala v pediatrični ambulanti in urgentni službi ter postala strokovnjakinja pediatrične medicine. Montessori je leta 1896 diplomirala na univerzi v Rimu kot doktorica medicine. Njena teza je bila objavljena leta 1897 v reviji Policlinico.

Leta 1909 organizira prvi izobraževalni tečaj njene metode v Italiji, ki se ga je udeležilo približno 100 učencev. V tem času napiše tudi svojo prvo knjigo Metoda Montessori, ki je prevedena v 20 jezikov. Leta 1915 je drugič obiskala Združene države Amerike s sinom Mariom, kjer se udeležila različnih konferenc in predava na izobraževanjih.

Montessorijeva je bila ena prvih žensk, ki je diplomirala iz medicine na Univerzi v Rimu.

Prepričanja in zavzemanja Marie Montessori

Zavzemala se je za enakopravnost žensk, enake delavne pogoje in plače. Na Univerzi v Rimu je vodila predavanja na temo pedagogike, preštudirala je vsa pomembnejša dela izobraževalne filozofije tistega časa. Ko se je leta 1899 udeležila ženskega kongresa v Londonu, jo je sprejel kraljica Viktorija.

Leta 1900 je pričela z delom na psihiatrični kliniki v Rimu, kjer je preučevala otroke s posebnimi potrebami, zaostankom v razvoju in tiste, ki preprosto niso prejeli ustrezne nege in poskusila stimulirate njihove čute na različne načine. Nekaterim se je stanje tako izboljšalo, da so praktično ujeli svoje vrstnike brez težav. 1901 se je posvetila že svoji drugi diplomi na Univezi v Rimu – eksperimentalni psihologiji in antropologiji. V sklopu svojih antropoloških raziskav je obiskala ogromno osnovnih šol.

Mednarodna uveljavljenost in rast Montessori vzgoje

V Rimu leta 1929 odprejo izobraževalni center za učitelje. Montessori šole se odprejo po vsem svetu, saj Maria predava in izobražuje po celi Evropi in svetu. 1931 je Maria Montessori vodila različne mednarodne izobraževalne tečaje v Italiji in Angliji. Istega leta Montessori šole v Rimu obišče Mahatma Ghandi.

Montessorijeva pa je s svojimi šolami začela že veliko pred tem, preden so dosegle razpoznavnost. 6. januarja 1907 je dr. Montessori ustanovila prvo Montessori šolo v getu v Rimu. Imenoval se je »La Casa Dei Bambini«, Otroški dom. Marijine izkušnje, delo z otroki s posebnimi potrebami, so postale temelj izobraževalnega sistema Montessori. Kasneje je učne načrte razširila na vse izobrazbene stopnje dijakov.

Leta 1949 je bila prvič nominirana za Nobelovo nagrado, nato pa še dvakrat, leta 1950 in 1951.

Nacizem in uničenje Montessori šol

Ko je vzgojna metoda Montessori postajala vse bolj priljubljena, je nanjo postal pozoren tudi Benito Mussolini. Bil je tako navdušen nad sistemom Montessori, da je privolil v funkcijo častnega predsednika Društva Montessori Italije. Z Mussolinijevo odobritvijo je Maria odprla učiteljišče in številne ustanove Montessori po vsej Italiji.

Z leti so se ideološka stališča dr. Montessorijeve postale preveč pacifistične za Mussolinijevo administracijo; in odnos se je začel kvariti. Marijin položaj se je poslabšal leta 1931, ko je odločno zavrnila ukaz, naj prisežejo fašistični lojalnosti. Besen Mussolini je zaprl šole Montessori v Italiji, zaradi česar je morala Maria leta 1934 pobegniti iz Italije, da bi se izognila političnemu nadzoru in nadlegovanju. Pod nacizmom in fašizmom se sistematično in po hitrem postopku zapre vse Montessori šole v Nemčiji in Italiji.

Zasebno življenje, ljubezen in družina

Po tem, ko je bila Maria skupaj z Giuseppejem Montesanom vodja Ortofenske šole, se je med njima razvila globlja vez. Prijateljstvo z Giuseppejem Montesanom, se je kasneje razvilo v ljubezensko razmerje in leta 1898 je Maria rodila sina po imenu Mario. Mario je bil dan v varstvo družini, ki je živela na podeželju blizu Rima. Maria je Maria pogosto obiskovala, vendar je šele leta kasneje izvedel, da je Maria njegova mati. Kljub temu sta bila močno povezana in sta v poznejših letih akademsko sodelovala in potovala po svetu, mamino delo pa je nadaljeval tudi po njeni smrti.

Knjige in dela Marie Montessori

Montessorijeva je v svojem življenju objavila številne knjige, članke in brošure, med najbolj priljubljenimi in v največ jezikov prevedenimi deli, pa so: Metoda Montessori, Pedagoška antropologija, Napredna metoda Montessori – spontana dejavnost v izobraževanju in Osnovno gradivo Montessori.

Viri:

https://montessori-ami.org/resource-library/facts/timeline-maria-montessoris-life

https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Montessori

https://montessori-ami.org/resource-library/facts/biography-maria-montessori

https://orderisda.org/culture/women/maria-montessori-defied-mussolini-launched-a-school-and-changed-the-world/